Minätyttö repäisin ja ilmoitin Miklosin ja minut extemporepäähänpistona HSKH:n toko-koulutuspäivään. Tuli meinaan meiliin tieto, että pari paikkaa on vielä vapaana, ja kerrankin sattui sunnuntai-päivä olemaan kalenterissa tyhjillään, ja tottelevaisuus on meidän ongelma, joten... härkää sarvista!

Ilmoitin kyllä meidät ALO-AVO-ryhmään, mutta siinä vaiheessa oli enää yksi vapaa paikka jäljellä VOI-EVL-ryhmään (aa-ha-haa! ehhe-hee! ) joten sinne me nyt sitten mennään, kun kouluttajat kuulemma kyllä huolii meidät vaikka tokosta on vain ALO2-tulokset 157 p. ja 159 p. muutaman vuoden takaa...

Tuli sitten seistyä kolme tuntia lähes kaatissateessa tokokentällä. Oli ihan mielenkiintoista ja minun lisäksi oli yksi toinenkin, joka ei ole vielä "ihan"  tokon VOI-EVL-tasolla. ;-)

Hyviä vinkkejä saatiin ja oli hyvä päästä keskustelemaan miten harjoittaa koiralle kestävyyttä ja palkkaamattomuutta kisoja ajatellen. Ollaan vähän siihen malliin jo tehtykin, nyt vaan lisää treeniä.

Miklos esiintyi todella mallikkaasti mutta mullahan olikin palkat mukana ja sai palkkaa, joten kyllähän silloin kantsii tehdäkin.

Aika monella tokoilijalla oli ongelmia ruudun kanssa. En ole Mikolle ruutua koskaan opettanut, kun emme tokoile, mutta peko-tottiksessahan on toki eteenmeno ja ketteryyskokeessa kauko-ohjausta.
Ruutuunmeno-vuorolla otinkin sitten Mikolle ketteryyskokeessa tarvittavaa merkille menoa. Kettiksen merkki voi olla tötsä, neljä tötsää, naru maassa, keppi pystyssä maassa, tai vaikka vain liitujauhoa maassa tai maalattu rasti tai piste maassa eli koiraa ei voi opettaa menemään merkille tai merkkien väliin kuten tokon ruudussa - vaan minä ajattelen sen niin että koiran pitää osata mennä suoraan eteenpäin ja pysähtyä käskystä.

Tuolla oli kehässä tarjolla sekä neljästä tötsästä tehty ruutu että pieni keltainen pyöreä kuuppa maassa (evl:n ruudun "paalu" tms miksikä sitä sanotaan?). Otin sitten kaksi kertaa merkille lähetyksen, ensin keltaiselle kuupalle jolle Miklos meni suoraan, huusin SEIS ja Miklos pysähtyi ja otti päällimmäisen kuupan suuhun (niitä olikin kaksi päällekkäin). :-?
Ruudulle lähetin samalla tavoin, Miklos pysähtyi ruudun eteen, annoin uuden käskyn ja heti perään SEIS ja Miklos oli ruudussa.

Toisessa sessiossa pääsin kokeilemaan evl:n neliöseuraamista missä tehdään liikkeestä seisomaan, istumaan ja maahan jäämiset. Ei olla koskaan kokeiltu, meni muuten ihan kivasti, mutta annoin seisomisen jälkeen maahan-käskyn, eli tälle päälle oli loogisen järjestyksen muistaminen liikaa. Istuminen meni ensin seisomiseksi Mikon osalta, kauhean vaikea liike oikeastaan tuo neliö, kun käskyt tulee niin lyhyen valmistelevan osan jälkeen, eli kulman jälkeen pari askelta ja heti käsky. Minä en ehtinyt ajatella liikkeitä ja käskyjä etukäteen joten ei ihme että sekä minä että koira menimme sekaisin.

Kaiken kaikkiaan huomasin, että pitäisi treenata ainakin seuraamista niin, että joku huutaa käännöksiä ja vauhdin muutoksia, jotta saisi vaihtelua treeniin.

Saas nähdä jos jonain päivänä vielä lähtis uudestaan ihan tottelevaisuuskokeisiinkin...