Menin treeneihin etuajassa tarkoituksena polkaista jälki Mikolle ja kaverin koiralle.

Toinenkin jälkihenkilö (Markku) oli tullut etuajassa ja hetken pähkäiltyämme teki Make ensin U-kirjaimen muotoisen harhajäljen tieltä metsään ja takaisin tielle, ja sitten minä tein varsinaisen jäljen joka loppumatkasta ristesi kahdesti harhajäljen kanssa. Toinen risteämä harhajäljen kanssa tuli vaikeaksi, koska siinä oli jäljen kääntyminen S-kirjaimen muotoisesti sekä puunrungon ylittäminen ja laskeutuminen juuri harhajäljelle, kaikki puolentoista metrin sisällä.

Esineitä taisi olla neljä ennen harhajälkeä ja yksi niitten jälkeen. Jälki oli melko suora, kaarteli vain hieman sinnetänne metsässä. Pituutta jäljellä oli ehkä parisensataa metriä, jos sitäkään.

Sitten alkoi varsinaiset treenit ja aiheena oli ilmaisuharjoitukset. Otettiin useimmille koirilla kaksi viiden maalimiehen settiä.
Otettiin eri asennoissa olevia maalimiehiä: makaavia, pallilla istuvia, seisovia.
Ja liikkuvia maalimiehiä: maassa kieriskeleviä, ylös-alas nousevia, käveleviä ja seisahtelevia, puhuvia yms.  
Harjoiteltiin myös ilmaisun kestävyyttä ohjaajan toiminnasta riippumatta: ohjaaja lähestyi ilmaisevaa koiraa mutta kiersi sen ja maalimiehen ja palasi takaisin lähestyspaikkaan, koiran piti yhä vain haukkua. Ohjaaja lähti kohti maalimiestä, mutta kääntyikin puolessa matkassa ja tuli pois.
Ja niin edelleen. Mielikuvitushan näissä on vain rajana.

Parille koiralle otettiin lopuksi myös kolmen maalimiehen ryhmä joka istuksi ja jutteli keskenään koiran ilmaistessa. Kumpikin koira muuten valitsi ryhmästä ilmaistavakseen sen henkilön, joka oli viimeksi palkannut sen. ;-)

Pitäisi vielä harjoitella tupakoivan maalimiehen ja pahasti viinalle haisevan maalimiehen ilmaisua. Kunpa joku ryhmäläinen tulisi treeneihin kaameessa kanuunassa ja sitten laitettaisiin se muhimaan johonkin tunneliin maan alle... ja koira perään.

Miklosille otin yhden viiden maalimiehen satsin ilmaisuharjoituksia. Ensimmäinen maalimeis makasi ja sitten vähän kieriskeli ja vaihtoi asentoa. Meni hyvin, Miklos ei rynninyt päälle.

Toiseksi pyysin porukan suurinta (hmm, myös ainoaa) miestä seisomaan ja sitten elehtimään pelottavasti kun koira tulee luokse: tekemään äkkinäisiä uhkaavia eleitä ja välillä jähmettymään. Tarkoitus oli, että kun koria kuitenkin jatkaisi ilmaisua, niin jossain välissä maalimies muuttuisi taas normaaliksi ja palkkaisi koiran. Mikon mielestä mies ei kuitenkaan ollut lainkaan pelottava, vaan ihan älyttömän kiva! Kun maalimies teki äkkinäisiä, "uhkaavia" eleitä, Miklos hypähteli samaa tahtia maalimiehen edessä ja haukkui ihan tohkeissaan. Näytti vähän koiratanssilta!

Kolmas maalimies oli liikkuva maalimies, joka muistaakseni käveli vähän jo kun koira tuli, ja sitten käveli eestaas. Miklos haukkui aluksi pontevasti, mutta sitten näytti tyrmistyneeltä (jatkoi kuitenkin haukkua) kun maalimies kääntyikin ja lähti kävelemään pois. Päästi maalimiehen noin 5-7 metrin päähän ennen kuin tajusi, että kai se on pakko mennä perässä! :-D Siirtyessään maalimiehen perässä Miklos ei haukkunut, vaan haukkui aina pysähtyessään kun tavoitti maalimiehen.

Neljäs maalimies oli myös liikkuva, mutta tämä olikin vähän vilkkaampi tapaus ja pyrähteli sinne tänne kipittäen. Miklos oli taas ihan tohkeissaan ja alkoi jo päästä mukaan juoneen, eli hypähteli innoissaan maalimiehen mukana ja haukahteli välillä. Liikkuessa haukkuminen oli vieläkin vaikeaa, mutta haukku tuli jo nopeissakin pysähdyksissä ripeästi.

Viides maalimies oli sekin kävelevä, tämä käveli rauhallisesti mutta suuntia ripeästi ja usein muutellen. Nyt saatiin jo jotain haukkua liikkuessakin, tosin Miklos alkoi tehdä aika lailla seuraamisliikettä ja prkele minä en tosiaan halua että se keksii siinä taas alkaa haukkua, tulikohan tehtyä hallaa sille...

Hyvä ilmaisuharjoitus Mikolle kokonaisuutena ja koira oli toooosi innoissaan!

Kun kaikki oli treenattu, oli meidän aika ajaa jälki. Jäljellä oli ikää noin 3 tuntia, harhajäljellä noin 15 minuuttia enemmän. Miklos reagoi minusta nyt viime kertaa paremmin esineisiin jäljellä, mutta olenkin jo aiemmin havainnut, että mitä vanhempi jälki on, sitä suurempi on esineiden merkitys Mikolle. Lisäksi viimeksi oli superherkkua tarjolla jokaisesta esineestä, joten ehkä se oli myös jäänyt mieleen?
Kahta esinettä Miklos ehti hamuamaan suuhunsa, hitsit sentään! En ollut tarpeeksi tarkkana. Mutta maahanmenot meni nyt paljon paremmin kuin viimeksi jäljellä. Palkaksin esineistä tavallisilla kuivilla nameilla, mutta syöttelin niitä pieninä paloina ja yksitellen että koirasta tuntui kuin olisi ollut runsaasti palkkaa tarjolla.

Paljon jännitetyt harhajäljet eivät olleet minkäänlainen ongelma, vaan Miklos meni niistä ylitse ihan kuin ei olisi niitä huomannutkaan! Jo toisen kerran! :-)

Nyt pitää sitten ruveta vaikeuttamaan harhajälkiä. Tällä kertaa harhajäljen tekijänä oli iso mies, joka huomauttikin, että jäljentekijöiden painoero oli suuri ja siksi jälkien erottaminen koiralle varmaankin helppoa. Pitäisi saada suunnilleen samaa kokoluokkaa olevat jälkien tekijät.
Puhuttiin, että kokeiltaisiin jossain vaiheessa harhajäljen tekemistä samansuuntaisesti varsinaisen jäljen kanssa, niin, että täsmälleen samassa pisteessä jäljet kääntyvät eri suuntiin. Oikea jälki siis kääntyy vaikkapa vasemmalle ja harhajälki tulee oikealta ja jatkuu suoraan eteenpäin. Sitten nähdään, jäljestääkö koira tosiaan jäljentekijän ominaishajua vaiko rikkoutuneen maan hajua, eli seuraako se oikeaa jälkeä kulmassa vaiko jatkaa vain suoraan eteenpäin (harhajälkeä) rikkoutuneen maan hajuvanassa. Kuulostaa aikamoiselta testiltä koiralle, mutta sittenpä sen tietää, missä mennään.