Oltiin pienellä porukalla metsässä Landbossa. Virpi tallasi Mikolle lyhyen jäljen heti alkuun.

Otettiin Mikolle partiointietsintäharjoitus, ihan lyhyt vain ja löytyi peräti kolme ukkoa. Kaksi oli sovittu, mutta kolme meni piiloon.

Lähdin etsintään koira liinassa, alueella oli jo harjoitellut kaksi koiraa joten sillä oli runsaasti jälkiä. Koska Miklosin reagointi heikkenee merkittävästi liinassa, halusin ottaa harjoituksen nimenomaan koira kytkettynä. Kun koira lakkasi välittämästä jäljistä ja sai ilmahajun, se nosti nenän tiukasti ylös ja vetii eteenpäin määrätietoisesti - päästin irti liinasta ja annoin mennä. Hyvin meni ja ilmaisi.

Jatkettiin vielä liinassa, jälleen kun koiralla mielestäni oli haju, annoin sen mennä - se kadotti välillä hajun ja sai sen taas, eli olisin voinut kulkea liinasta kiinni pitäen pidempään vielä. Miklos kuitenkin paikallisti maalimiehen nopeasti ja ilmaisi selvästi ja hyvin, tasaisesti sarjassa haukkuen, eli paremmin kuin yleensä. Yleensä sillä tulee 3 haukkua ja lyhyt tauko, 3 haukkua ja tauko, jne.

Kolmas maalimies oli jossain edessäpäin, edettiin reilusti vielä ja sitten totesin että meidän on täytynyt mennä maalimiehen ohi tuulen yläpuolelta. Tässä vaiheessa annoin koiran etsiä melko itsenäisesti liina perässä roikkuen. Liina selkeästi hidastaa koiran menoa, eli pitää treenata sitä lisää.
Käännyimme takaisinpäin ja menimme syvemmälle metsään, tuulen alapuolelle ja otin liinan pois. Ei aikaakaan kun Miklos sai hajun maalimiehestä ja oli jännä nähdä sen paikallistavan kallionkielekkeen alapuolella istuvaa maalimiestä. Hännästä näin että nyt se on ihan kohdillaan ja sitten kuuluikin jo haukku.

Muitten treenien jälkeen otettiin se jälki, joka oli vanhentunut noin 2,5 h. Jälki oli, hmm, mielenkiintoinen, kulmia oli usein ja erikoisesti, muutaman metrin välein. Siihen nähden ihan kivasti meni alkuosa, koira nosti jäljen hyvin ja jäljesti ekalle esineelle hyvin. Kulmissa sekoili vähän, ja esineen jälkeen oli vaikeuksia jatkaa. Hukka tuli välillä. Sitten toinen esine meni myös ok, mutta sitten tuli taas hukka, ja lopulta koira löysi kolmannen esineen kun yritettiin löytää itse jälki. Ilmeisesti se jäljesti jo jäljentekijän jälkeä jolla hän poistui metsästä.

Kovin sekava jälkiharjoitus. Se mitä nyt heti tehdään, on, että annetaan nenäpunkkilääkitys. En ymmärrä miksi koira joka aiemmin on kulkenut jäljen päällä hyvin, nyt yhtäkkiä seilaa jäljen molemmin puolin ja hukkaa sen toistuvasti. Jotenkin jäljet näyttää olevan älyttömän vaikeita sille nyt. Voisiko olla nenäpunkit syynä? Pikkukoira on kyllä niiskuttanut välillä. Kokeillaan.