No, jos eka kerta meni ekaksi kerraksi todella hyvin, niin toka kerto oli sitten todella - hmm - haastava.
Mentiin isolla veneellä tällä kertaa koska vakioalus Nihti on yhä huollossa. Tuuli hyvin voimakkaasti, ja siis hajuvanat luotojen lähellä oli hyvin kapeat.

On erittäin vaikea lukea Mikosta, milloin sillä on haju. Virpin Rinna heiluttaa häntää tullessaan hajuvanaan ja sitten haukkuu. Se on hyvin helppolukuinen. Mutta Virpi totesi, että se onkin nyt kolmatta kesää näissä hommissa. Minä tietenkin haluaisin, että Miklos olisi heti loistava :-D mutta nyt oli pakko todeta, että sitä on hyvin vaikea lukea. Ei heilu häntä, ei hauku.

Itse asiassa, koko koira heiluu ja höseltää sinne tänne välillä, ja istuksii selkä menosuuntaan ja tuntuu pohtivan vallan muita asioita. Ja sitten välillä taas koira jähmettyy ja tuijottaa suoraan tuuleen, pää hieman alhaalla (tuli välillä mieleen bordercollie kun se kyttää jotakin!). Ilmeisesti silloin sillä on hyvä haju, ja se näyttää kuonollaan suuntaa. Siltä se nyt vaikuttaisi. Sitten välillä Miklos ryntäsi taaksepäin, ohjauskopin etuseinämälle ja nuuskutti kovasti siinä. Jos Virpi istui siinä, Miklos haukkui, jos ei istunut, Miklos kiipeili siinä. Virpi tuumasi treenien jälkeen, että ehkä tuuli pyöräytti ison kopin eteen hajua joka kertyi siis siihen.

Kun hajuvanasta poistutaan, Miklos alkaa taas liikkua, hökeltää sinne tänne, tai istuksii kaikessa rauhassa selkä menosuuntaan. Voiko se olla tosiaan niin "yksinkertaista"? Hiljaa paikoillaan nokassa ja nenä osoittaa suuntaa, ja sitten täysin välinpitämätön ja häärää muuta, kun ei ole hajua?

Viimeksi Miklos vinkui ihan hiirenhiljaa kun se oli hajuvanassa, nytkin kuulin sen vinkaisevan pari kertaa, mutta ääni on niin hiljainen, että ison veneen aallokossa ja tuulessa sitä ei kuule. Jotakin täytyy siis tehdä, jotta saisin selvemmin luettua koirasta koska ollaan hajulla.

Kun rantauduttiin, Miklos kokeilee ensin olisko mitään mahista pääsät uimaan, ja lähtee sitten jäljestämään maalimiehelle... Siinä riittääkin puuhaa, kun yksi maalimies oli kävellyt ympäri luodon rantoja meitä odotellessaan. Kesken maalimiehen etsimisen Miklos löysi hylkeenraadon jonka päälle piti pissata. Luulin sitä ensin isoksi edesmenneeksi vesilinnuksi, mutta kyllä sillä oli kunnon takatassut ja jokin hännän/pyrstön tynkäkin. Ja iso kallo, sanoi maalimies joka myös tuli katsomaan sitä. Mitähän oli hylkeelle tapahtunut?
Tästä maalimiehestä Miklos meni ensin ohitse muutaman metrin päästä ja kaveria nauratti. Mutta heti kun oli tuulen alapuolella Miklos hypähti kallionreunan takaa maalimiehelle ja saatiin sentään pari haukkuakin.

Summa summarum, jotain tarttis tehdä jotta koiraa olisi helpompi lukea.

Pari vaihtoehtoa tuli mieleen:

1. Ensi kerralla maalimies luodon ylimpään kohtaan, josta me näemme hänet kauas. Karvakoirahan ei mitään näe kuitenkaan. Kun koira ihan hiljaakin hihkaisee ollessaan hajuvanassa, naksu+palkka. Vahvistetaan reaktiota. Toisaalta en haluaisi koiraa joka alkaa heti räksyttää veneessä, koska silloin se usein lakkaa aktiivisesti näyttämästä tarkkaa suuntaa, joten tätä täytyy vielä puntaroida.

tai

2. Kiintorulla koiralle kaulaan ja luotetaan että se muistaa vielä rullahommat 4 vuoden takaa. ;-) Kun vene (ja koira) tulee hajuvanaan, koira ottaisi rullan suuhun ja näyttäisi kuonollaan suuntaa kuten tähänkin asti. Ei siis rullan tuomista ohjaajalle joka on muutenkin melko lähellä koiraa. Kun poistutaan hajusta, koiralla ei ole kiinnostusta rullaan, ja kun taas tullaan takaisin hajuvanaan, koira ottaisi rullan. Sitten koira maihin jos mahdollista ja normaali haukkuilmaisu maalimiehellä. Hajusta rullaa nostavaa koiraa olisi helppo lukea säässä kuin säässä.

joka tapauksessa tehtävä

3. Kun koira on paikallistanut hajun lähteen oikealle luodolle, niin ajetaan veneellä lähelle luotoa ja maalimies tulee esiin ja hyppii, hihkuu ja kutsuu koiraa. Sitten kun päästään maihin, luulisi koiran ampaisevan suoraan ja innolla etsimään maalimiestä. Nythän ollaan rantauduttu sellaisista kohdista, joihin maalimiehen haju ei ole lainkaan tullut, eli siis hajuvana on kadotettu rantautumisprosessin ajaksi. Luulisin koiran ketjuttavan tapahtumat toisiinsa liittyviksi paremmin, jos otettaisiin tuollainen nostatus maalimieheltä siihen väliin.

Tuota kiintorullaa voisi harjoitella maissa siten, että kulkee koira hihnassa ja kun se saa hajun, sen olisi nostettava rulla. Palkaksi siitä koira äkkiä vapaaksi ja lähetys maalimiehelle, jossa normaali haukku + palkka. En usko että minun tarvitsisi noissa treeneissä erikseen palkata rullan nostamisesta, koska minun namit ei ole läheskään yhtä hyvä palkka kuin maalimiehelle pääseminen.

mepe006_00012.jpg
Matkalla ulkoluodoille mentiin kovaa ja tyrskyt oli aikamoiset!

mepe010_0001.jpg
mepe007_0001.jpg
mepe014_0001.jpg
mepe015_0002.jpg