mepe012.jpg

Eipä ehdittykään ottaa yhtään rullannostoharjoitusta sitten viime viikon maanantain, mutta kokeiltavahan se silti oli, miten homma nyt toimii veneessä. Ja hitto, sehän toimii, ainakin jollain tasolla!

Tällä kertaa käytössä oli se oikea vene eli se jolla meidän olisi kuulunut treenata koko ajan, mutta joka on kärsinyt moottoririkosta toistuvasti kesän mittaan. Kun lähdettiin liikkeelle Mikon kanssa, istuksimme takakannella kuten tavallisesti. Mikko selvästi tuunasi jo tässä nenää käyttöön :-) eli siis tiesi millä asialla ollaan. Se oli kiva huomata.

Matkalla Sam esitti hyvän kysymyksen: Pitääkö Mikko rullaa suussaan niin kauan kuin ollaan hajuvanassa ja tiputtaa sitten, vai miten?
Erinomainen kysymys, ja en oikein osannut vastata. Mikkohan sen itse päättää, ja sanoinkin, että ei ole sanottua että se vielä tänään nostaa rullaa lainkaan. Kerroin arvelevani kuitenkin, että koira nostelisi pakonomaisesti rullaa uudelleen ja uudelleen niin kauan kuin ollaan hajuvanassa.

Kun oli aika ruveta töihin, laitoin rullapannan kaulaan ja menimme keulaan. Miklos kipusi jo tottuneesti keulaan ja alkoi haistella. Hetken ilmaa haisteltuaan se alkoi nuuskuttaa alustaa ja hyöri siinä keulassa ja nuuskutteli jälkiä kannella. Rulla oli tietnekin siinä nenän edessä monet kerrat ku nse hyöri, eikä kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Sitten yhtäkkiä se nosti rullan suuhun, kesken alustan haistelun. Nosti kaksi kertaa peräkkäin itse asiassa.
Minä kun olen skeptinen niin tokaisin vaan "Siis oletko ihan tosissasi". Virpi taas oli sitä mieltä, että saattoi hyvinkin olla ihan aito reaktio hajuvanaan saapumiselle.

Miklos asettui sitten istumaan siihen keulaan taas ja ajelimme sivutuuleen niin että tulimme hetken päästä uudelleen oletettuun hajuvanaan. Miklos istua nakotti paikoillaan ja sitten yhtäkkiä sille vaan tuli pakottava tarve ottaa rulla suuhun. Tämä reaktio oli niin aito, että tästä jo kehuin (en aio palkata rullan nostosta veneessä).
Kun etenimme tästä eteenpäin suoraan hajuvanassa, ja haju siis voimistui koko ajan, Miklos nosteli rullaa toistuvasti. Videota jälkikäteen katsoessani tajusin, että se varmisti asian vielä toisellakin tavalla: menemällä maahan.

Kun Miklos oli rullailmaisulla silloin kauan sitten, ja meni näytölle, niin se tahtoi rynniä maalimiehen päälle halutessaan palkkaa. Siksi se opetettiin menemään maahan maalimiehen luona ennen palkkaamista. Kun Miklos siirtyi haukkuilmaisulle, niin silloin vaadittiin aluksi menemään maahan haukkuessa, ettei rynninyt päälle. Nykyäänkin Miklos usein haukkuu leikki-asennossa, takapuoli pystyssä, eli etuosalla hakee makuuasentoa.
Raunioilla kun Miklos ilmaisee umpipiiloa haukkumalla, niin kun se on aivan varma maalimiehen sijainnista tai kun piilo on sen alla, se ilmaisee tätä vielä lisäksi menemällä maahan.

Videolta vasta tajusin, että se rullan nostaessaan ja maahan mennessään ilmaisi että sillä oli erittäin voimakas haju maalimiehestä, ja että haju voimistui koko ajan.

Koska Mikolla on ollut vaikeuksia maihin päästyään keskittyä ykkösasiana maalimieheen (kun voisi mennä uimaankin, ja viimeksi kävi myös pissimässä hylkeenraadon päälle ensin) niin olin suunnitellut että nostetaan vähän koiraa ennen maihinnousua. Aiemminhan se on myös esim. haistellut maalimiehen reppua yms eli ei ole heti alkanut ilmaista vaan on hieman empinyt, mistä nyt on kyse.
Eli rullailmaisun jälkeen ja ennen rantautumista maalimies tuli vesirajan tuntumaan, huusi Mikkoa, hypähteli, huitoi ja innosti sitä; ja painui sitten takaisin piiloon. No, käytännössä tämä tapahtui liian kaukana mutta luulen että ainakin ekalla kerralla Miklos kyllä näki ja kuuli jotakin saaresta, koska maihin päästyään säntäsi kyllä hienosti etsimään maalimiestä, ja ilmaisu alkoi välittömästi ja intensiivisesti.

Sitten lähdettiin kohti toista maalimiestä, joka oli viereisessä saaressa, ja rullan nostelu alkoi heti kun lähdimme saarta kohti. Välillä Miklos ihan työnsi rullaa suussaan minulle, ja hyppi vastenkin, että ymmärrätkös nyt.
En halua kehua rullannostosta venessä ellen ole aivan varma hajuvanasta, joten en sitten kommentoinut mitenkään. Sitten koira rauhottui eikä rulla enää kiinnostanut, joten oltiin kai ulkona hajuvanasta. Käännyttiin ympäri ja peruutin pois koiran luota, ja hetken päästä rulla nousi taas. Maalimies kävi sitten pomppimassa rannan lähettyvillä taas, mutta en usko, että koira sitä huomasi. Rantautuessa Miklos ei edennyt suoraan vaan kaarsi äkkiä vasemmalle, rantaveteen, komennosta tuli pois ja lähti juoksemaan rannan suuntaisesti, eli teki mieli uimaan mutta tiesi ettei olisi saanut.... Kun sai hajun maalimiehestä, niin samantien lähti sen perään ja ilmaisi välittömästi ja intensiivisesti retkikatoksen takana seisovan maalimiehen.

Loppuyhteenveto... eli juu, tavallaan siltähän se näytti, että toimiihan se, ja tavallaan juuri niin kuin olin ajatellutkin. Vähän epäuskoinen toki kyllä vielä olen. Ensi kerralla pitäisi saada enemmän (kauemmin) tyhjällä alueella ajelua ensin, ja sitten pariin kertaa hajuvanan läpi, jotta saisi testattua toimiiko se ihan oikeasti.
Ja maalla pitäisi "kotrolloiduissa oloissa" tehdä palkattu harjoitus rullan kanssa.

Videokooste YouTubessa.

mepe005.jpg

mepe029_0001.jpg

mepe030_0001.jpg

mepe023_0002.jpg

mepe023_0005.jpg

mepe032_0002.jpg