Tänään järjestettiin haku-SM Hämeenlinnassa.

001.jpg

Ihan ensin täytyy sanoa, että järjestelyt oli hyvät, maasto oli hyvä ja "reilu", ihan normaalin pelastushakukokeen maasto ilman mitään jippoja tai erikoisuuksia. Varmaan viime vuoden jälkeen monet toivoikin ihan tavallista hakukokeen maastoa, ja sen nyt saivat. Maasto oli hieman viettävää ja melko avointa, näki hyvin koiran kulkemisen siellä maastossa. Siellä täällä oli risukkoa mutta enimmäkseen koirat kulkivat helpon näköisesti.

Silti vain yksi koira läpäisi maasto-osuuden (lapinporokoira josta tuli Suomen mestari, onnea!), ja aivan upeasti menikin! Pari muutakin koiraa kävi kaikilla maalimiehillä mutta nämä koirat eivät ilmaisseet kaikkia maalimiehiä. Harmin paikka!

Meillä homma jäi tottiskentälle, josta pisteitä 33 p. Ryömiminen meni ihan nollille, sen arvasinkin. Homma alkoi meillä paikallamakuulla, ja sitten ekana liikkeenä sen jälkeen se ryömiminen. Noudossa oli esineen heittelyä. Nuo oli ne tiedossa olevat ja odotetut virheet.

056.jpg

Seuraaminen meni mielestäni hyvin, koira ei poikittanut lainkaan. Välillä olisi saanut kulkea tiiviimmin mukana, siitä olen ihan samaa mieltä tuomarin kanssa. Mutta meidän koesuoritukseksi oikein nätti seuraaminen. Käännökset ja kulmat meni seuratessa kohtuullisen hyvin.

055.jpg

Odottamattomat virheet tuli valitettavasti liikkeestä istumisessa ja maahanmenossa, joista maahanmeno on kenkutellut viime aikoina mutta istuminen on ollut pitkään varmaa, tosin nyt alkanut seota maahanmenon kanssa. Molemmissa nyt siis väärä asento ja pisteet ei riittäneet. Kummassakin totesin itsekin heti käskyn annettuani, että annoin sen väärällä äänensävyllä ja painotuksella. Harmin paikka.

haku004.jpg

Luoksetulot meni mielestäni kohtuullisen hyvin, tuomari sanoi että olisi voineet olla vielä vauhdikkaampia, koira tuli reippaasti laukaten, että en sitten tiedä miten nopeasti pitäisi tulla. Tuon koiran temperamenttiin kun ei kuulu missään tilanteessa säntäily kuin tykin suusta...

Eteenmenossa meni suoraan ja kauas, ja juoksi vielä eteenpäin kun tuomari käski komentaa maahan. Meni yhdellä käskyllä maahan kun odoteltiin hetki ;-D eli Mikon omalla tyylillä. Vähän nytkyi ja olisi ollut lähdössä liitelemään jonnekin kun menin koiran luokse, ei sitten onneksi kuitenkaan noussut ennen sivulle-käskyä.

Perusfiilis tottiksen jälkeen oli että olen tyytyväinen, koska homma pysyi kasassa, koira piti kontaktia minuun koko suorituksen ajan, minun ei tarvinnut työstää kontaktia koiraan päin. Minä johdin ja vein hommaa eteenpäin ja se on suuri parannus verrattuna viime syksyyn. Minä annoin jättävien liikkeiden käskyt huolimattomasti ja koira ei ymmärtänyt. Pitää harjoitella lisää ja keskittyä omiin manöövereihin ja sanojen painotuksiin.

Ketteryyskoe meni hyvin, mutta koira alkoi olla levoton ja ei pysynyt kurissa. Se näkyi selvimmin siinä, että perusasennot ennen telinettä oli vaikeita: koira seisoi sivulla ja istuutui erillisestä käskystä hyvin hitaasti. Ekalla telineellä eli tynnyrisillalla hipsutteli melkein puoleen väliin asti ja ekstrapainokkaasta käskystä vasta pysähtyi. AINA on pysähtynyt heti alkuun!

111.jpg

Muut telineet sujui oikein mallikkaasti. Putkella tosin tarvitsi kaksi käskyä ennen kuin meni maahan. Videolta huomasin, että eteni aika pitkälle putken jälkeen ennen kuin pysähtyi. Ei ainakaan siis kääntynyt tulemaan ohjaajaa kohti. Mutta olisi saanut pysähtyä nopeammin.

116.jpg

Epämiellyttävä alusta meni Mikon tyyliin todella vauhdikkaasti ja hyvällä kontaktilla, se oli erityisen kiva juttu. :-)

126.jpg

Pituushyppy onnistui, ihan pieni räpsähdys takatassuihin vain. Se oli todella yllätys, että se meni niinkin puhtaasti, koska se on teline josta tiedän aina odottaa virheellisen suorituksen enkä Mikon etujalan vamman takia koskaan vaadi siltä puhdasta suoritusta tällä telineellä - sen harjoittelu on meillä ihan minimaalista.

119.jpg

128.jpg

Kauko-ohjaus eli pöydät meni loistavasti! Ainoa virhe oli, että koira pysähtyi muutaman metrin ennen merkkiä, mutta uudesta käskystä eteni merkille. Sitten pöydät järjestyksessä oikea, vasen, keskipöytä. Hienosti meni, yhdellä merkillä ja käskyllä kaikki. Toiselta pöydältä lähti jo kun aloitin käsimerkin, tuomari sakotti tästä, koska koira oli jo vauhdissa kun suullinen käsky tuli. Luoksetulokin sujui hyvin aina sivulle tulemiseen asti, jolloin koiran haarojen alla oli lähetyspisteen merkkinä toiminut oluttynnyri. Miklos yritti kyllä istua, mutta tynnyri haaroissa harasi aina vastaan. ;-D Tästä tuomari totesi sen olleen ohjaajan virhe ja niin olikin. Minun olisi pitänyt vain reilusti siirtyä kohtaan jossa tynnyri ei olisi ollut tiellä.

Kantaminen meni hyvin, ohjaaja nosti koiran maasta ja kantaja laski pöydälle. Tälle kertaa yhdellä komennolla luokse ja siitä suoraan sivulle.

134.jpg

137.jpg

Nähtävissä kuitenkin oli mielestäni, että jos tehdään liikaa koesuorituksia, niin homma lähtee taas räpylästä. Eli maltilla pitäisi edetä kokeitten suhteen. Ja hallinta ketteryydessä katoaa loppua kohden uhkaavasti. Lisää hallittavuustreeniä ketteryysalueella siis, kuten tähänkin asti on tehty.

Ketteryydestä saimme 46 p. ja kehuja. "Päivän paras tähän asti" kuulosti hienolta, mutta Virpi ja Rinna pisti vielä parilla pisteellä paremmaksi myöhemmin! ;-)

En halunnut mennä Mikon kanssa maastoon, ja ei tarvinnutkaan koska olisimme olleet päivän vika koira maastossa. Kyllä olisi harmittanut, jos maasto olisi mennyt hyvin. Nyt oli hyvä mieli kuitenkin kun tottis oli ollut hallintaa eikä hulvatonta koiran omaa showta.

Kävin maastossa katsomassa kolmen muun koiran suoritukset ja oli kiva nähdä ne. Maasto oli kyllä oikein hyvä.

Video ketteryydestä YouTubessa.
(klikkaa kuvan alta watch in high quality)

Kuvauksesta kiitos Olli Savolaiselle ja Satulle!