Tänään treenailtiin rakennusetsintää pienissä porukoissa ja tehokkaasti, kaksi kierrosta kullekin koiralle. Meidän ryhmä oli vanhalla vedenpumppaamolla.

Ekalla kierroksella laitettiin kellarikerrokseen vaikea maalimies. Maalimies oli sellaisen korokkeen päällä johon koira ei päässyt korokkeen kautta ja haju tuntui nousevan vastakkaiselle seinälle. Muut koirat ei alhaalta lattiatasosta maalimiestä maalimiehen kohdalta ilmaisseet vaikka juoksentelivatkin ympäriinsä paikallistamassa hajua. Niille järjestettiin jossain vaiheessa pääsy korokkeen kautta lähemmäs maalimiestä ja ne ilmaisivat sitten siinä.
Miklos ilmaisi hajun korokkeen alapuolelta seinää haukkuen, ihan maalimiehen alla siis. Maalimies alkoi kehotuksestani kehua ja palkkasi sitten koiran. Ihme kyllä Miklos ei haukkunut seiniä nyt, kuten yleensä tahtoo tehdä.

Toinen maalimies oli ullakkokerroksessa, seinän sisään tehdyssä komerossa. Haju nousi kahden edeltävän koiran reaktioiden perusteella viereiselle seinustalle todella voimakkaasti. Miklos haukahteli siellä-täällä-tuolla mutta lopulta ihan itse paikallisti hajun komeroon, jonka seinää raapi ja lopulta osui oviaukollekin. Pyynnöstäni maalimies avasi ja palkkasi koiran.

Hyvin meni eka kierros siis.

Toisella kierroksella laitettiin maalimies komeroon keskikerrokseen sekä avomaalimies ullakolle, tämän maalimiehen edessä oli pinnasängyn pääty pitämässä koiran kauempana (niinhän luultiin). Lähetin koiran vain talon ulko-ovelta ja halusin että se itsenäisesti tekisi töitä.

Miklos meni ensin kellariin ja alkoi siellä sitten haukahdella sitä korokkeen päällistä jossa oli ollut kolmelle koiralle maalimiehet... Laitoin korian sitten portaita ylöspäin ja se päätyi keskikerrokseen ja komerolle. Pari muuta koiraa oli sinnikkäästi ilmaissut huoneen seinää. En tiedä mitä Miklos ensin ilmaisi, mutta kun haukkui selvää tasaista ilmaisuhaukkua ja menin katsomaan niin ilmaisi ja raapi ihan oikeaa komeron ovea. Pyynnöstäni maalimies avasi oven ja palkkasi. Video täällä.

Sitten mentiin kaikki ulos ja lähetin uudestaan ulko-ovelta. Hetken päästä alkoi sinnikäs haukku taas. Olin sopinut, että ullakon maalimies palkkaa itsenäisesti noin viiden hakun jälkeen. Koiran vaan haukkui ja haukkui. Menin katsomaan kun ääni kuulosti tulevan liian läheltä, ja siellä se vaan haukkui keskikerroksessa siinä samaisessa komerossa, seisoi takajaloillaan komeron takaseinää vasten ja haukkui. ;-D Hyvät hajut jäi maalimiehestä. Komensin jatkamaan ja sitten se paineli ullakolle, minä menin takaisin ulos talosta.

Ullakolla Miklos oli juoksennellut hajun perässä täsmälleen samat kuviot kuin edellinenkin koira ja sitten loikannut hajun perässä pinnasängyn päädyn ylitse maalimiehen päälle ja ilmaissut sen jälkeen. :-D

Hyvä treeni - tällä kertaa koira ei juuttunut haukkumaan seiniä vaan tarkensi ihan maalimiehelle saakka, ja se on suuri parannus entiseen.

Mietittävää jäi kuitenkin "vanhojen" piilojen haukkumisesta. Kun jotain saadaan (koiraa on nyt opetettu ilmaisemaan vähähajuisia piiloja), niin jotain menetetään (koira ilmaisee piiloja jossa on vähän hajua ihmisestä jäljellä). Lisää treeniä siis vain...