Rakennusetsinnän jälkeen vaihdettiin kokonaan toiseen paikkaan ja otettiin vähän rullannostoharjoitusta.

Kyllä - tämä idea siis on yhä voimissaan ja jalostunutkin jo hieman niin että tiedän tarkemmin mitä haluan. Mitenhän Virpi tänään kuvasi sitä - "Maailman nerokkain keksintö jos vaan saat sen toimimaan"?

Haluan, että kun koira tulee hajukiilaan, niin se nostaa rullan suuhun.
En halua, että koira tuo rullan minulle, vaan koiran tulisi osoittaa suuntaan johon se haluaa mennä (josta haju tulee).
Koiran ei tarvitse pitää rullaa suussaan pitkään, kunhan se selvästi nostaa sen aina kun tullaan hajukiilaan.
Haluan, että koira voi poistua hajukiilasta ja palata takaisin samaan hajukiilaan useita kertoja ja se nostaa aina hajukiilaan tullessaan rullan suuhunsa. Koira ei siis aina yhden rullannoston jälkeen pääse maalimiehelle, vaan sen toiminnan täytyy olla kestävää.
Haluan, että koira ilmaisee rullalla vain ja ainoastaan hajukiilaan saapumisen, ei maalimiestä. Maalimiehen se ilmaisee aina haukkumalla.

Tänään treenattiin kolmatta kertaa rullan nostoa. Ekalla yrityksellä tuuli hyvin ja kävelimme koira hihnassa, rulla kaulassa. Koira sai hajun maalimiehestä melko kaukaa. Ihan yllättäen se nappasi rullan, naksautin ja lähetin vapaana maalimiehelle jossa normaali haukku + palkka. Hyvin meni. Video täällä.
Kestää aina hetken aikaa saada koira lähetysvalmiiksi, eli siis talutin irti kaulapannasta ja rulla irti rullapannasta. Rullaa ei koiralla ole kaulassa kun se menee maalimiehelle ettei käy mielessäkään ilmaista muuten kuin haukkumalla.

Toisella toistolla oli toinen maalimies ja eri paikka. Kun lähdin menemään tuulen alapuolelle, olikin maasto tosi hankalaa, se näytti kauempaa ihan niityltä mutta olikin kumpua ja kuoppaa ja lautoja ja trukkilavoja yms siellä pöheikössä. Tuuli oli heikentynyt. Koira otti rullan ja naksautin ja lähetin, mutta meni vain vähän matkaa ja meni sitten sellaiseksi pörräämiseksi ja hyörimiseksi, että kutsuin pois ja siirrettiin maalimies toisaalle.

Kolmannella toistolla maalimies oli tienreunuspöheikössä taas ja nyt oli selvä sivutuuli. Hajukiila oli aika kapea sillä olimme hyvin lähellä maalimiestä. Hajukiilassa Miklos ensin kiskoi maalimiestä kohti ja sitten pikaisesti nosti rullaa, mutta hyvin pikaisesti ja en naksauttanut tästä koska olisin halunnut selvemmän rullan noston. Jatkettiin eteenpäin, ulos hajukiilasta ja käännyttiin takaisin päin. Nyt Miklos kiskoi hajuvanassa ja nosti rullan selvästi, tästä naksu + palkaksi pääsy maalimiehelle haukkumaan ja siellä haukusta palkka. Video täällä.

Vikassa toistossa saatiin siis juuri sitä kestävyyttä mitä haetaankin, paitsi että koira ei saanut palkkaa ekasta pikaisesta rullannostosta.

Suunnitelmat:
- treenattava aina hyvällä tuulella, mielellään sivutuuleen kulkien, selkeässä maastossa esim. pelto/metsänreuna
- maaston oltava helppo ja selkeä jotta on itse helppo ymmärtää miten hajut kulkee, sillä riskinä on että koira oppii vapauttamaan itsensä hihnasta nostamalla rullan
- maalimies voisi olla kauempanakin jolloin saisi olla kova tuuli jolloin hajukiila on yhä melko kapea
- treenattava kestoa eli hajukiilan läpi sivutuuleen kulkeminen kolme kertaa, kahdella ekalla rullannostosta naksu + namipalkka minulta, vikalla nostolla palkkana pääsy haukkumaan maalimiestä.