Kuljettiin koira liinassa pieni lenkki, ja matkan varrella oli kaksi maalimiestä. Mikolla oli rulla päällä.

Koira sai hyvin hajun pusikosta ohikulkiessamme ja veti sinne ja haukkui. Päästin irti ja annoin käskyn mennä. Miklos haukkui hyvin maalimiehellä, joka tarjosi pehmopötköä riepoteltavaksi. Yllättäen, tänään lelut ei olleetkaan mistään kotoisin, vaikka kahdessa edellisessä treenissä on leikkinyt innolla! Olisiko Miklos haistanut taskussani olleet kalakeksit?
Joka tapauskessa, kun maalimies tarjosi pötköä leikittäväksi ja hölötti, niin Miklos vain haukkui ja vaati palkkaa. Kun sitä ei sen mielestä tullut, niin lopulta se nappasi rullan suuhun ja juoksi istumaan tielle minun viereeni. Jotenkin automaattisesti annoin Näytä!-käskyn ja sinne koira paineli, takaisin maalimiehelle. Ja siis Mikolle on tehty aikoinaan ihan muutaman kerran vain kiintorullan nosto maalimiehellä, ja nyt se toimi ihan täydellisesti! Ihme juttu. No, annoin sitten kalakeksiä taskusta maalimiehelle palkaksi. Hyvin maistui (siis koiralle ;-)).

Toisen maalimiehen sijaintia en tiennyt sen tarkemmin, kuin että jossain kohtaa joen varressa ja kuljimme kävelytietä vähän matkan päässä joen vieressä. Yhtäkkiä koira alkoi kiskoa joelle päin ja kun ei päässyt, niin haukkui. Laskin eteenpäin ja koira meni suoraan kothaan, missä oli ollut aiemmin maalimies parille koiralle, ja haukahteli ja hölmistyi kun kohta oli tyhjä. Sitten se paikallisti parin metrin päähän maastoutuneen maalimiehen. Hyvä hämäys! Koira lähti kyllä ilmahajulla mutta voimakas "makuun" haju pysäytti sen ensin.

Ensin minua harmitti hirveästi, että koiralla meni ekalla maalimiehellä haukku- ja rullailmaisu sekaisin (tai siis vuorotteli ;-)). Ehdin jo päättää, että rulla siirtyy pelkkään veneeseen ja jää pois partioinnista.

Mutta sitten muistin, kuinka muutama vuosi sitten pohdin todellista ja täysin mahdollista tilannetta, jossa koira maastossa vapaana etenisi hajun perässä pitemmälle ja sen haukku ei kuuluisi sieltä (itse asiassa metsässä ei tarvitse kovinkaan kauas mennä että haukku jo katoaa); ja kuinka hyvä olisi, jos koira aikansa haukuttuaan ja todettuaan että kukaan ei tule, osaisi ottaa rullan ja tehdä rullailmaisun. Mutta ajattelin että ei se koskaan tajuaisi sitä. Mutta nyt nähtiin, että nyt se toimii juuri niin!
Koira haukkui, maalimies höpisi ja huitoi lelulla, koiraa ei kiinnostanut kun se ei saanut haluamaansa palkkaa, joten aikansa haukuttuaan se otti rullan ja tuli istumaan viereeni rulla suussa. Sen jälkeen se teki suoran näytön. Intressi oli koko ajan maalimiehessä.

Olipa itse asiassa hienoa huomata, että tuo mistä olin teoriassa haaveillut jo kauan sitten, nyt toimiikin. Eli kyllä se rulla vaan laitetaan kaulaan aina oikeissa etsinnöissä. Toivon yhä, että jos vastaan tulee jotain mitä koira ei halua haukkua, niin se tekisi sitten silloinkin rullailmaisun kuitenkin.