Olen syksyn pohtinut siirtäväni Mikon etsinnässä ruokapalkalta riekkumispalkalle - siis patukassa roikkumiseen ja taisteluun. Ennen kokeita en halunnut kuitenkaan muuttaa mitään.

Nyt kun kauden kokeet on käyty, päätin kokeilla. Otin kolme köysilelua/pehmopatukkaa mukaan ja eri ihmiset sai ensin leikittää Mikkoa niillä. Ihan kivasti leikki. Markku halusi leikkiä omalla patukallaan Mikon kanssa ja sekin sujui. Markku meni ihan selälleen ja kiskoi patukassa roikkuvaa koiraa päälleen. Mikko ei ihan sellaiseen leikkiin kuitenkaan ole vieraitten kanssa tottunut, ja oli vähän hämillään. Kova pärinä kävi kyllä.

Sitten laitettiin maalimiehet tuulen yläpuolelle hiekkakentän laidalle. Lähdin kävelemään koira hihnassa sivutuuleen ja kun koira merkkasi, pysähdyin; ja kun se haukkui, laskin irti ja lähetin maalimiehelle. Siellä otettiin ilmaisu ja palkaksi leikki.

Eka meni ihan kivasti. Toisella koria merkkasi ja haukkui, ja kun laskin irti, se kaarsikin sinne, missä ensimmäinen maalimies oli ollut. Sieltä vasta eteni etsien toiselle maalimiehelle (parikymmentä metriä sivummalla). Siellä haukku + leikkipalkka, maalimies toi koiran lelussa roikkuen luokseni.

Lähdimme taas sivutuuleen, koira merkkasi mielestäni liian heikosti kolmannen maalimeihen, kävelin eteenpäin ja tein täykäännöksen, ja koira merkkasi nyt paremmin ja haukahtelikin pari kertaa. Päästin koiran irti, ja se juoksi suoraan sinne missä toinen maalimies oli ollut. Huutelin sitä sitten luokse, mutta se etsi kuitenkin ja tullessaan minua kohti sitten bongasi kunnolla kolmannen maalimiehen hajun. Niin kiire sillä oli, että ei paikallistanut kunnolla kentän laidassa pöheikössä kyhjöttävää maalimiestä, vaan haukkui valopylvästä ukon vieressä ennen kuin huomasi maalimiehen...

Miksi halusin kokeilla tätä palkkaustapaa? Koska tottiksessa se on sikäli parempi kuin namit, että kierrokset nousee, tulee lisää virtaa. Ajattelin, että se voisi tuoda lisää sinnikkyyttä, periksiantamattomuutta ja kestävyyttä henkilöetsintään.

No, ainakin virtaa se toi lisää! Koiralla oli niin paljon kierroksia, ettei se ehtinyt keskittyä paikantamaan, vaan yritti päästä helpolla. ;-) 
Tulevat harjoitukset näyttää, miten tilanne tästä tasaantuu. Tämä oli ihan okei homma tänään, sillä tänään olikin tarkoitus vain testata, toimisiko tämä palkkaustapa ja leikkisikö koira innokkaasti vieraitten ihmisten kanssa.

Olin etukäteen pohtinut, että huonoa tässä palkkauksessa on se, että jos maalimies heiluttelee pötköä vauhdikkaasti niin koiralla on loukkaantumisvaara (se etujalka, se etujalka...) jos se holtittomasti hökeltää pötkön perässä. Samoin, kuten mikä vain koira, se voi ottaa kiinni lelusta niin että maalimiehen sormet on siellä välissä (ne karvat, ne karvat...). Tai että tukkakoira ei huomaa lainkaan että palkkaa on jo tarjolla! Niinkin voi käydä!
Niinpä ajattelin ohjeistaa maalimiehet niin, että palkkapötkö otetaan suurieleisesti esille ja koiralle annetaan selkeä lupa (käsky) käydä leluun kiinni.