Osallistuimme Miklosin kanssa vain lauantaille, vaikka FRF-harjoitusta oli järjestetty koko viikonlopulle.

Lauantaina oli ensin teoriaa (valitettavasti luennoitsija joutui sairastumisen takia perumaan tulonsa), ja sitten lounaan jälkeen oli kolmelle hyväksytylle koirakolle järjestetty isompi harjoitustilanne Lapuan raunioradalla. Paikallisten kanssa kommunikoitiin englanniksi, paitsi että suuri osa paikallisista ei sitä kyllä yhtään ymmärtänyt.

Aikamoista häiriötä ilmestyi raunioille, ja ei niinkään meluhäiriötä vaan ihmisiä, jotka tupsahtelivat sinne milloin mistäkin, matkivat koirille annettuja käskyjä ja monin eri tavoin häiritsivät koiran työskentelyä - jopa siinä määrin, että minä jäin kaipaamaan niitä palomiehiä jotka olisi jämptisti rauhoittaneet tilanteen ympärillä jotta minä ja koirani olisimme voineet keskittyä oleelliseen. Tai sitten tilanne olisi vain vihelletty poikki ja jatkettu kun olosuhteet on rauhallisemmat.

Miklos liikkui rauniokasoilla todella hyvin, irtosi ja oli ohjattavissa hyvin. Juuri kun se oli aloittelemassa ensimmäistä ilmaisua, tuli jälkijäristys ja jouduin komentamaan koiran pois ja häivyimme alueelta vikkelään. Sitten jatkoimme alueen etsintää taas. Vielä toisenkin kerran kävi samoin, juuri kun koira oli paikantanut ja aloitti ilmaisun tällä samalla samaa uhrilla, tuli pikainen poistuminen alueelta.
Toinen ilmaisu tuli ison kasan päällä, jossa koira vertaili kahta pystykaivoa, ilmeisesti sama haju tuli kummastakin - ja sitten ilmaisi voimakkaamman hajun kohdan.
Kolmas reaktio tuli erään kasan kupeessa olevalla hökkelillä, jossa koira selvästi näytti, että jostakin laskeutuu ja kertyy hajua hökkelin katolle ja yhdelle seinälle. Selvää ilmaisua ei tullut ja jatkoimme sitten lopulta matkaa. Täällä ei mitään maalimiestä ollutkaan, ja eräs tilannetta seurannut pohti, olisiko viereisen alueen etsijät olleet tuulen yläpuolella lähellä tuolloin, ja heidän haju kertynyt siihen seinustalle. Ei voi tietää.

Meidän etsintäsuorituksen jälkeen minä jäin tuijottamaan vesipulloa ja toinen koira vahvisti Mikon reaktiot. Hökkeliltä ei tullut reaktioita nyt, sen sijaan kaksi muuta kohtaa tämä koira merkkasi yhtä lailla ja hauskaa oli kuulla, että sekin oli vertaillut niitä kahta samaa pystykaivoa ja sitten ilmaissut sen minkä Mikkokin.

Lopuksi käytiin pikaisesti läpi harjoituksen tapahtumat, ja treenattiin vielä nopeasti ne koirat joille haluttiin treeni päivän päätteeksi. Mikolle otettiin yksi tarkennuspiilo kaappirivistössä.

Hyvä harjoitus, kiitos järjestäjille! Ja mukava päivä, tosin itse olin huonolla tuulella ja kärttyinen, ja siksi en varmaan saanut otettua kaikkea irti.