Hälytysryhmän kuukausiharjoitus järjestettiin tällä kertaa Nupurin kartanossa Espoossa. Saavuimme paikalle hyvissä ajoin ja huomasin, että kartano sijaitsee veden ääressä. Sanoin ääneen autossa sanat järvi ja uimaan, ja kun laskin Mikon autosta ulos, se nosti nenän korkealle ilmaan, haistoin veden, otti suunnan ja paineli suorinta tietä superkovaa vauhtia rantaan! Kivat viilentävät pulikoinnit ennen treenejä ja niitten jälkeen yhdessä Toto-kollegan kanssa.

Harjoituksessa pääsin toimimaan ryhmänjohtajana. Toimeksiantona oli tutkia rakennus mahdollisten uhrien varalta, mutta sisällä sai olla sama henkilö ja koira aina 10 min kerrallaan, sitten piti olla 5 min ulkona. Tässä siis piti hieroa taktiikkaa. Käytössä oli minun ja Mikon lisäksi kaksi koirakkoa.

Laitoin ensin sisälle yläkertaan yhden koiran ja ohjaajan ja itseni, ja toisen koirakon laitoin ensin kiertämään talon ulkokautta ja sitten tutkimaan alakertaa. 10 minuutin kuluttua olimme paikallistaneet yhden uhrin talon parvekkeella seinän/ikkunan läpi sisäkautta ja vahvistaneet tämän näköhavainnolla ulkoa käsin. Ulkona kierrellyt koira myös paikansi yhden uhrin talon nurkkahuoneessa ulkokautta. Sitten laitoimme muistaakseni Mikon yksinään sisälle, koska se oli ainoa joka ei ollut käynyt talossa eikä siis joutunut odottamaan ulkona 5 minuuttia. Sisällä talossa oli uhrien lisäksi myös ruokaa ja vaatteita piiloissa. Miklos ilmaisi uhrin nurkkahuoneessa tai sen viereisessä komerossa (kumpaankaan emme päässeet) ja kylmäkaapin oven takana (emme päässeet sinnekään). Toinen koira kierteli sillä aikaa vähän laajemmalla säteellä rakennuksen ulkopuolella.

Jatkoimme tällaisella taktiikalla niin, että meillä oli käytössä aina ne koirat ja ihmiset joita oli mahdollista käyttää. Aloimme myös piirtää pohjapiirrosta rakennuksesta. Ilmoitimme havaintomme ja pyrimme aina kahdella koiralla varmistamaan ne. Loppupalaverissa kävi ilmi, että suoritus oli mennyt aika lailla nappiin!

Tämä oli todella hyvä harjoitus, koska kyse ei ollut vain harjoituksesta koirille, vaan myös meille ohjaajille ja rj:lle taktiikka-harjoitus sekä piti osata luottaa koiriin ja lukea niitä. Kiitos järjestäjille!


Pojat hyvin ansaitulla vilvoittelu-uinnilla töitten jälkeen!


Kollegat Toto ja Mikko ja komeat kepit!