Eli pelastuskoirien hakukoe. Kokeessa tutkittava alue on n. 30.000 m2 eli yleensä noin 100 x 300 m muotoinen, kuitenkin muoto voi vaihdella. Tällä kertaa alue oli jotakuinkin kolmion muotoinen, ja sivu jolta lähdettiin liikkeelle oli n. 250 m leveä. Alueella on 2-3 etsittävää maalihenkilöä ja aikaa on 30 min.

Ohjaaja tekee kartan avulla etsintäsuunnitelman, joka arvostellaan kuten myös kyseisen suunnitelman toteutus. Valitsin kaksi keskilinjaa ja kuljin kolmion muotoisen alueen sisällä pienemmän kolmion. Yleensä kokeessa on mukana suunnistaja joka huolehtii siitä että ohjaaja pysyy suunnittelemallaan linjalla, mutta nyt, jopa säännöistä poiketen, ohjaaja joutui kulkemaan suunnittelemansa reitin omien taitojensa mukaan. Ainoastaan alueen ulkopuolelle ajautumisesta huomautettiin. Ja Majkahan ei lukiossa liikuntatunnilla löytänyt edes suunnistuspaikalle...!
Lähtöpisteemme oli n. 60-70 metriä kolmion oikeasta alakulmasta, jossa oli suo ja suon keskellä oli muoveihin kääritty ja peitelty maalimies. Mikko löysi tämän maalimiehen heti ensimmäisellä pistolla ja ilmaisi sen hyvin - tosin oli hieman liian tuttavallinen ja tämä laski tämän maalimiestyöskentelyn arvosanaksi EH (erittäin hyvä). Jep - onneksi pitkän harkinnan jälkeen vaihdoin ennen koetta kumisaappaat jalkaan, sillä olisi ollut vähän inhottavaa jatkaa lenkkareilla kahlattuaan ensin suossa...

Palattuamme keskilinjalle lähetin Mikon vasemmalle jossa se teki laajan kierroksen. Etenimme ja halusin lähettää Mikon oikealle, suon jälkeen nousevalle kalliolle. Mikko kuitenkin lähti vähän matkaa kahteen kertaan mutta ei halunnut edetä kallion päälle (tämä kieltäytyminen oli ainoa huomauttamisen aihe jonka tuomari mainitsi). Sytkärillä tarkistin tässä kohtaa tuulevan kallioilta keskilinjalle päin ja luotin koiran blokanneen nenällään alueen tyhjäksi ja jatkoin eteenpäin. Sytkäri ja kartta olivat ahkerassa käytössä sillä tuulen suunta alueella vaihteli paljon kumpareiden ja kallioiden lomassa, ja kallioiden ja kartan avulla tarkistelin että pysyin oikealla linjalla kulkiessani metsässä.

Mikko oli melko omapäisellä tuulella (ohjattavuus: H eli hyvä) mutta suoritti oikein hyvää partiointia, kierrellen aluetta edelläni vuoroin vasemmalla ja vuoroin oikealla, ja koska kunnonkohotus oli jäänyt pitkälti tekemättä, päätin säästää sen voimia tasaisesti koko alueelle ja lähetin sitä varsinaisille pistoille aika harvakseltaan - lähinnä lähetin sen tarkkaan sellaisiin kohtiin jotka tuuliolosuhteet huomioon ottaen pitäisi tarkastaa paremmin.

Toinen maalimies löytyi ja ilmaistiin hyvin, suljetussa laatikossa alueen kauimmaisella kolmanneksella. Tältä maalimieheltä arvosana E (erinomainen). Kysyin aikaa, ja tuomari sanoi: -18 minuuttia...
Kääk! Kiirettä on pidettävä, ajattelin! Ja tuomari jatkoi: - ...jäljellä.

Päätin pitää tauon ja juottaa koiran koska melkein puolet alueesta oli tutkittu. Takalinjan saavutettuamme jatkoin toista keskilinjaa pitkin takaisin päin alueen toisen puoliskon lävitse. Matkan varrella luulin eksyneeni suunnitelmastani noin parillakymmenellä metrillä sivusuunnassa, ja kun mainitsin tästä tuomarille ja ehdotin siirtymistä sivusuunnassa, ärähti tuomari takaisin että olemme juuri oikeassa kohdassa ja kulkeneet juuri suunnitelmani mukaan joten älä nyt pilaa höpöttämällä...

Kysyin aikaa ja sitä oli mennyt 22 minuuttia, ja pian tämän jälkeen Miklos jo sitten haukkuikin kolmannella maalimiehellä (lähellä kolmion kolmatta kulmaa) josta löytyi suljettu puinen laatikko. Tälläkin kertaa ilmaisusta ja käyttäytymisestä maalimiehellä E (erinomainen), väsymys painoi jo Mikon jaloissa ja se malttoi maata paikoillaan maalimiehen esille ottamisen aikana. Suurin yllätys oli että se jaksoi haukkua hyvin tämän viimeisenkin maalimiehen juostuaan pitkän matkan maastossa ja ilmaistuaan jo kaksi maalimiestä ilman minkäänlaista palkkiota.

Kolmannen maalimiehen jälkeen tuomari kysyi että mitäs nyt tehdään. Minä selitin että koska aluetta on vielä pikkuinen pätkä tutkimatta niin periaatteessa se pitäisi tutkia, mutta koska olemme kokeessa jossa tiedämme olevan maksimissaan 3 maalimiestä ja kolme on nyt löydetty, niin... Ja niin tuomari päätti osuutemme kokeissa ja sanoi että se oli paras etsintäsuunnitelma jonka oli kuullut, ja toteutus oli vielä parempi.

Kymmenestä osanottajasta 9 lähti maastoon, niistä 6 koiran suorituksen keskeytti joko ohjaaja tai tuomari, ja 3 sai hyväksytyn tuloksen.

Hakukoe:
Koiran ohjattavuus: H
Ohjaajan käyttäytyminen: E
Ilmaisut: EH, E, E
Loppuarvosana hyväksytty, E