Kerrankin valoisaan aikaan metsässä! Suunnittelin harjoituksen, jonka tarkoituksena oli vahvistaa risteilyä ja hyvät ilmaisut.

Harjoituksessa oli kaksi haastetta, joista vain toisen olin ennakoinut. Tämä haaste oli tallaamaton alue, ja toinen yllättävä haaste oli että tuuli keskilinjan oikealta puolen vasemmalle päin.

Laitoin kummallekin puolelle etukulmiin maalimiehet, jotka aina koiran ilmaisun jälkeen etenesivät keskilinjan suuntaisesti ja asettuisivat suoraan minua vastapäätä piiloon, niin, että jos koira lähtee suoraan osoittamaani suuntaan, se päätyy suoraan maalimiehelle. Maalimiesten tehtävänä oli olla erityisen tarkkoja koiran palkkauksessa eli että se pitäisi pienen välimatkan ilmaistessaan ja palkka tulisi nimenomaan haukusta.

Ensin koira meni oikeaan etukulmaan hyvin. Oli kuulemma tullut vähän päälle, maalimies oli oikaissut ja sen jälkeen koira oli ilmaissut hyvin ja hyvän matkan päässä. Sitten lennosta lähetys keskilinjan ylitse vasempaan etukulmaan, koira teki liian lyhyen piston (maalimies oli hyvin kaukana) eikä voinut saada hajua. Kutsuin luokse ja sama toistui kahdesti, ja koira kaarsi kyllä hyvin keskilinjan suuntaisesti, mutta piston pituus ei riittänyt. Maasto oli tässä kohdin suomaista jäistä vesilammikkoa keskilinjalla. Otettiin sitten harvoin Mikolle käytettävä ääniapu maalimieheltä, silloin eteni riittävän pitkälle suoraan ja sai kyllä tehdä siellä kaukana vielä paljon töitä ennen kuin löysi, mutta ei antanut periksi!

Maalimies palkkasi ja vapautti koiran, minä huusin luokse ja lähetin lennosta ylitse oikealle puolen, jossa koira juoksi suoraan maalimiehelle. Taas kutsu ja lennosta lähetys keskilinjan ylitse vasemmalle, ja taas pisto jäi vähän lyhyeksi ja lisäksi kaarsi liikaa ja liian pian keskilinjan suuntaisesti. Otettiin uusi lähetys ja ääniapu ja onnistui.

Siitä taas lennosta lähetys oikealle ja hyvin meni. Lennosta lähetys vasemmalle tökki taas, koira kääntyi taas liian pian keskilinjan suuntaisesti ja tuli vielä keskilinjalle töllöttämään minua. Halusi mennä taas oikealle mutta tuli tiukasta käskystä luoske.  Ja silloin tajusin mikä mätti vasemmalle menoissa! Koska oikealta tuuli, koira sai aina hajun oikealla etenevästä maalimiehestä ja siksi pistot vasemmalle lyheni (sieltä ei tullut hajua eikä ollut tallauksia).

Tästähän tulikin sitten sellainen periaatteellinen harjoitus, eli jos minä sanon että nyt menet tuonne, niin menet. Kaikki lähetykset keskilinjan ylitse oikealle onnistuivat täydellisesti, mutta vasemmalle vaati tahkoamista. Kummallakin puolella maalimies eteni viisi kertaa, eli aluperin ajattelin että olisi ollut kymmenen piston treeni, mutta olikin oikealle viisi pistoa ja vasemmalle yli kymmenen.

Opin myös itseäni tarkkailemalla, että jos otan keskilinjan ylityksen vauhdissa niin että olen kasvot menosuuntaan keskilinjalla, niin koira on vaikea saada etenemään suoraan sivulle päin, sillä se tahtoo kaartaa enemmän keskilinjan suuntaisesti. Ilmeisesti minun kroppani suunta antaa sen vihjeen hyvin voimakkaasti. Jos taas lähetän koiran lennosta ylitse itse selkä menosuuntaan päin, niin koira lähtee varmemmin suoraan sivulinjalle päin edeten.
Tätä testattiin myös parilla toisella koiranohjaajalla ja niin se vain meni.

Seuraavalla kerralla olisi kiva toistaa sama harjoitus niin, että ei olisi niin kiusaavaa sivutuulta, eli rata pitäisi ottaa joka myötä- tai vastatuuleen keskilinjan suuntaisesti.