Jonkin aikaa ehtikin vierähtää edellisistä treeneistä, ohjaajan satutettua selkänsä.

Porvoon porukoilta tuli kutsu yhteistreeneihin. Kohteena oli purkutuomion saanut tyhjillään oleva kerrostalo Järvenpäässä.

Jakaannuimme kahteen porukkaan. Otimme ensin ns. evakuointiharjoituksen, eli kaikkien asuntojen ja tilojen ovet oli kiinni, ja koiran piti rapusta käsin ilmaista onko jossakin kerroksessa/asunnossa joku. Aika hyvin koirat saivat tämän tehtyä.

Miklos sähläsi alussa, liikaa intoa. Pidin koiran aluksi hihnassa, ja kädellä näytin että tarkistaa postiluukun pohjalta tuleeko sieltä hajua. Maantasalla oleva kerros mentiin näin.

Sitten mentiin kerros ylöspäin, ja siellä Miklos haisteli oma-alotteisesti kaikki ovet läpi (osa oli repaleina, ja jotkut ovet ei menneet kiinni joten silloin väliovi oli kiinni). Sitten se alkoi ilmaista ponnekkaasti, mutta en saanut oikein selvää, minkä oven taakse se olisi halunnut päästä, vaikka päästin koiran vapaaksi.

Videolta jälkikäteen katsottuna, niin se taisi kyllä näyttää keskimmäistä, joka taisi olla oikea. Joka tapauksessa laskin sen vasemmanpuoleisesta ovesta sisään, kun en silloin saanut selvää mihin koira halusi. Selvä ja innokas ilmaisu kuitenkin sille, että siinä kerroksessa oli joku.

Jostain näistä kämpistä sitten löytyi ihan ventovieras maalimies kaapin sisällä istumasta, ja Miklos oli niin innoissaan, että katsoin parhaaksi palkata sen itse.

Jatkoimme eteenpäin, seuraava kerros oli tyhjä. Sitten ylimmässä kerroksessa tuli selvä ilmaisu vasemmanpuoleiseen asuntoon, siellä koira kiersi vähän aikaa ja päätyi keittiöön haukkumaan. Haukkui pätkissä seiniä, ikkunaa. Sitten vasta kun komensin koko mukana seuranneen lössin takaisin eteisen puolelle ja koira lähti uudestaan keittiöön, se paikallisti keittiön kaapissa olleen maalimiehen ja haukusta kuulin kun se oli sen varmuudella paikallistanut. Kierroksia oli taas niin paljon, että palkkasin koiran itse.

Vieras maalihenkilö saattaisi herkästi sallia koiran hyppiä vasten ja vahingossa vaikka palkatakin siitä, joten kun koira on noin innoissaan, katson parhaaksi palkata sen itse kun se on oikealla etäisyydellä maalimiehestä.

Alasmennessä lähetin koiran vielä tarkistamaan kaikki tyhjät asunnot, joissa se ei ollut vielä käynyt. Ei löytynyt muita enää.

Toisella harjoituskierroksella oli ovet kaikkiin asuntoihin, kaikissa kerroksissa, avattu. Lähetin koiran alaovelta. Maalimies oli ihan ylhäällä, neljännessä kerroksessa, jossakin kämpässä. Tavoitteena oli itse pysytellä alaovella ja saada koira itsenäisesti etenemään ihan ylös asti.

Vaikeimmaksi vaiheeksi ilmeni saada koira ensimmäisten portaiden jälkeen etenemään ylöspäin. Se kävi läpi alakerran kämpät, sitten meni portaat ylös, ja tuli hetken kuluttua takaisin. Kun se lopulta sitten lähti sieltä vielä portaita ylöspäin, ei se enää tullut kertaakaan takaisin ennen kuin maalimies oli löytynyt.

En tiedä sitten mitä siellä tapahtui, mutta kovasti koira haukkui, pitkään ja hartaasti, tosin pätkissä, eli pari haukkua ja tauko, pari haukkua ja tauko. Silloin se haukkuu hajua, mutta ei ole vielä paikallistanut kunnolla mistä se tulee, joten se porhaltaa ja haukahtelee ja tutkii. Ilmeisesti koira haukkui pitkään yhtä kerrosta alempana olevassa kämpässä ja sen porrastasanteella, kuin missä maalimies oli. Huomasimme nimittäin, että monet koirat reagoivat nimenomaan yhtä kerrosta alempana maalimiehiin, eivätkä halunneet jättää niitä kämppiä vaikka ne olisi olleet tyhjät. Eli hajut kulki tuuletushormeissa yms suoraan alaspäin asunnosta toiseen.

Lopulta Miklosin haukku muuttui tasaiseksi paukuttamiseksi ja tiesin, että se oli löytänyt maalimiehen. Tälle vieraalle maalimiehelle olin ehtinyt ohjeistaa että palkkauksessa pitää olla tarkkana ettei palkkaa päälle rynnimisestä, mutta koira oli kuulemma käyttäytynyt oikein mallikkaasti, eli hyvä juttu. Maalimies ja koira tulivat sitten yhtä matkaa alas ja minä siis maltoin odottaa koko ajan siellä alakerrassa. :-)

Hyvät treenit, oli hienoa päästä harjoittelemaan tällaiseen paikkaan!