Treenailtiin Sipoossa rakennusetsintää vanhassa vedenpumppaamossa.

Otin teemaksi Mikolle itsenäisen työskentelyn koko rakennuksessa, eli laitoin kaikkiin kolmeen kerrokseen maalimiehet: kellariin, keskikerrokseen ja ullakolle. Lähetys tapahtui maan tasalta ulko-ovelta, joka vie kellarin ja keskikerroksen väliseen porraskäytävään.

Mikon ongelma rakennuksissa on se, että se haukkuu seiniä jo pelkästä henkilön hajusta ilman että on paikallistanut maalimiestä. Mitä enemmän se jumittuu haukkumaan seiniä, sitä vähemmän se etsii aktiivisesti. Korjaavana toimenpiteenä on annettu haukkua seiniä vaikka 10 min ilman että menen paikalle, ja maalimies on ollut sijoitettuna ihan esille, niin, että jos koira vain kulkee kohdalle, niin se pystyy koskemaan maalimiestä. Kerran kun paukutti 10 min seinää ja lopulta tuskastui ja ramppasi ympäri ja löysi maalimiehen, niin seinien haukkuminen väheni huomattavasti pitkäksi aikaa.

Miklos valitsi että menee ensin portaita ylös ja meni keskikerrokseen. Minä jäin ulos portaille istumaan. Keskikerrokseen oli laitettu savupatruuna. Miklos haukahteli pari kertaa seinille, ja sitten löysi maalimiehen avoimesta vaatekomerosta, ilmaisi ja sai palkan. Maalimeis toi Mikon takaisin ulko-ovelle minun luokse. Miklos valtisi että menee sitten seuraavaksi kellariin, ja teki pitkään töitä siellä. Kerran se tuli minun luokseni, tyhjä makkarapaketti suussaan! Yhdessä kellarin huoneessa oli asunut joku ja siellä oli roskis. ;-)

Meni aika pitkään ennen kuin Miklos löysi kellarin maalimiehen joka oli "laiturin" päällä tynnyrien takana keskellä suurinta kellarin huonetta. Ilamisun jälkeen maalimies toi Mikon taas luokseni.

Lähetin Mikon portaita ylös, ja se meni uudelleen keskikerrokseen ja tuli sitten pois. Lähetin sen uudelleen ylös ja huusin vain että "kiipee kiipee, ylös" ja Miklos jatkoi vielä yhdet portaat ullakolle. Hyvin nopeasti se löysi ja ilmaisi ullakon maalimiehen.

Hyvä harjoitus, koira suoriutui hyvin ja mielenkiintoinen havainto oli, että seinille haukkumista tapahtui hyvin vähän verrattuna siihen, jos minä olen mukana samassa tilassa! Ilmeisesti kun en ole mukana, ei koira voi saada minulta apua ja siksi tekee itse maltillisemmin töitä loppuun saakka?