Hälyryhmän kokouksessa syksyllä annettiin minun vastuulleni esitellä HEPeKon hälytysryhmän toimintaa viranomaisille päin. Tämä projekti toteutui tänään Helsingin keskuspelastusasemalla, kun työryhmämme (minä, Sam, Heli, Virpi) esitteli pelastuskoirien toimintaa ja käyttöä erilaisissa onnettomuus- ja hätätilanteissa. Kutsu tilaisuuteen oli lähetetty poliisille, pelastuslaitokselle, hätäkeskukseen ja Helsingin rakennusvirastoon.

 

Emme osanneet arvioida kuinka paljon ihmisiä paikalle tulisi. Kylläpä tuntui hienolta, kun Sam laski että auditorioon oli saapunut 42 henkilöä kuuntelemaan asiaamme!

 

Esitelmässä kerrottiin yleisesti mitä pelastuskoira on opetettu tekemään, viranomaistason koirakon koulutustiestä, sekä pelastuskoirien käytöstä erilaisissa tilanteissa. Kerroimme myös HEPeKosta yhdistyksenä ja hälytysryhmästä harjoituksineen, sekä miten meidät voi hälyttää paikalle ja miten toimimme etsinnässä. Tilaisuudessa esitettiin myös video pelastuskoiran monista käyttömahdollisuuksista, koska niitä ei muuten voitu paikanpäällä havainnollistaa asiaa tuntemattomille.

Esitelmän jälkeen pidimme pienen demon, jossa Papu ja Miklos näyttivät henkilön paikallistamisen lasiovien takana pukukopissa sekä sisäpihalla roskakatoksen lehtiroskiksesta. Kaikki sujui ihan mainiosti paitsi roskakatoksessa Mikkoa häiritsi lehtilaatikon viereisestä ylitsepursuavasta biojäteastiasta maahan tippuneet herkut. Muutaman metrin päässä se nenä korkealla paikallisti maalimiestä, ja tähän kun tuli, niin "herkut" veti heti nenän maahan. Olisi se toki maalimiehen ilmaissut herkkuja hetken syynättyään, mutta päädyin sitten esittämään tarkkuusetsintää siten, että näytin kädellä kaikki laatikot ja säiliöt läpi ja kysyin koiralta "onko täällä", myös ne biojäteastiat siis. Lehtilaatikon (jossa maalimies oli) jälkeen sain jatkaa yksinäni matkaa sillä koira jäi ravokkaasti ilmaisemaan ja tassuillaan paukuttamaan ja raapimaan lehtilaatikkoa. ;-)

Tätä täytyykin treenata! Ollaan treenailtu niin että radalla on ruokaa ja kaatopaikallkin, mutta biojätettä ei olla aiemmin käytetty. Nyt pitää!

 

Tilaisuuden päätteeksi (ja aikanakin) esitettiin kysymyksiä, yleisin taisi olla ”kuinka kauan koiraa voi käyttää yhtäjaksoisesti”. Monenlaisia kysymyksiä ja kommentteja tuli, joku oli huolissaan oliko demon aikana koira saanut lainkaan palkkaa löydöstään, ja oliko se jatkuvasti valmiustilassa myös odotellessaan vuoroaan paikallamakuussa. Yleisö myös otti paljon valokuvia ja videokuvaakin.

Poliisin puolelta paikalla oli ainakin Murharyhmä-lehden toimitusta, joten ehkä jatkossa toimintaamme tuodaan tunnetuksi senkin sivuilla.

 

Toivottavasti saimme luotua uusia suhteita ja tunnetumpaa kuvaa pelastuskoirista. Ainakin tilaisuuden tunnelma oli hyvin positiivinen ja kaikki läsnä olleet keskittyivät esitelmään kiitettävän hartaasti ja innokkaasti. :-)