Treenattiin Landbossa sopivan pienellä porukalla. :-)

Mikolle on pitkään tehty hakutreenejä, jossa aloitetaan tyhjällä alueella tai toisessa etukulmassa olevalla maalimiehellä + tyhjällä alueella. Sitten kun Miklos tekee kauniita tyhjiä pistoja, eikä yritä tutkia koko metsää kerralla, on sen lähdettyä toiselle puolelle pistolle, juoksutettu nopeasti maalimies toiselle puolen seuraavan piston päähän, koiran näkemättä siis. Näin on edetty se 150-250 metriä, matkalla on ollut yleensä 3-4 maalimiestä, ja siis maalimiehiä ei laiteta sinne valmiiksi vaan alue on tyhjä ja sitten välillä maalimies säntää keskilinjalta piiloon, koiran huomaamatta.
Tällä metodilla olen yrittänyt saada koiraa tekemään kauniita pistoja eikä tutkimaan yhdellä pistolla koko toista puolta alueesta (eli koska metsä on tyhjä, koira ei voi saada palkkaa = maalimiestä turhasta juoksemisesta), ja sitä kestävyyttä suoritukseen. Miklos on siitä jännä koira, että sen motivaatio ei lopu tyhjällä alueella juoksuttamisella. Olen kuitenkin ollut tarkkana, että niitä maalimiehiä sitten laittaa löytymään kun koira alkaa hiemankin nuupahtaa.

Tänään otin Mikolle pitkästä aikaa ihan perusharjoituksen, jossa jokaisen piston päässä on maalimies. Oli varmaan toinen tällainen harjoitus tänä vuonna! Varmaan ihan hyvää tekee vaihteeksi taas palata ihan perusteisiin. Perusteita ajatellen, tuli mieleen, että maalimiehet voisi vaihteeksi tuoda koiran pois (siis takaisin keskilinjalle). Miklos vaan tahtoo syödä sormetkin, joten maalimiehet täytyy varmaankin varustaa kunnon hanskoilla.

Ensimmäinen maalimies oli tiheässä pusikossa noin 50 metrissä. Pusikko oli niin tiheää. että koira katosi näkyvistä parissa metrissä. Tätä nimenomaan pitää harjotiella. Miklos eteni ihan kivasti heti ekalla yrityksellä maalimiehelle saakka. Tuuliapuja ei tässä treenissä paljon tullut, koska tuuli pyöri tosi oudosti suunnasta toiseen koko ajan.
Toinen mm oli jyrkän kallionnousun takana, aika kaukana. Täältä otettiin pieni ääniapu innostamaan koiraa (kepin katkaisu). Yleensä Mikolle ei voi mitään apuja ottaa, koska silloin se innostuu menemään liian kovaa ja kompuroi helposti, kun se toinen etujalka ei toimi kunnolla. Hyvin meni kalliota ylös ja kaarsi mielestäni outoon suuntaan kallion päällä mutta oli kuulemma kyllä tullut hyvinkin suoraan maalimiehelle. Enhän minä tiennyt tarkalleen missä maalimies on. ;-)
Kolmas maalimies oli taas pusikossa, matalammassa ja ryteikköisemmässä kuin eka. Tämä oli itse asiassa sama henkilö kuin ekalla pistolla. Nyt Miklos ei edennytkään suoraan ja kauas, vaan ryteikkö teki teppsoet, koria eteni sinne tänne miten pääsi helpoiten (?) kulkemaan, ja lisäksi alueella oli kuljettu poikittain joten jäljet vetivät Mikkoa mukaansa. Kutsuin koiran luokseni kaksi kertaa ja lähetin uudestaan, koska ei edennyt suoraan eteenpäin. Kolmannella lähetyksellä otettiin ääniapu maalimieheltä, jotta saatiin koira irtoamaan suoraan eteen, jälkien yli ja oli siellä pienen metsätienkin ylitys. Silloin meni hyvin ja ilmaisi makaavan maalimiehen reippaasti ja intensiivisesti.
Neljäs maalimies oli helpommassa maastossa, pikkuisen ylämäkeä, tallattu alue, hyvin meni. Jokaisella maalimiehellä oli palkkana yksi lihapulla, ja tämä viimeinen syötteli sitä niin pieninä paloina että Miklos varmaan luuli sen olevan nyrkin kokoinen ;-D ja oli ihan tohkeissaan kun pullaa riitti ja riitti aina vaan.

Kaikki ilmaisut oli hyvin ja intensiivisiä ja koira käyttäytyi korrektisti. Hyvä treeni, voisi tosiaan ottaa ihan näitä perusharjoituksia vaihteeksi hakumetsässä.