Olen yrittänyt opettaa Mikkoa etsimään kantarellejä. Se olisi sellaista rauhallista eläkepäivien toimintaa, jossa se ei hirveästi laukkaisi ympäriinsä. Opetus on vaikeaa, koska ensin minun pitäisi löytää metsästä kantarelleja joihin kukaan ei ole koskenut. Muuten Miklos tekee esine-etsintää ja etsii ihmisen hajua. Olen kerännyt jonkun kantarellin pussiin ja yrittänyt antaa siitä lähdehajua, ja sitten osoittanut etsimään kohtaa maassa jossa on kantarellejä joihin en ole koskenut vielä.

Kolmannessa treenisessiossa tuntui tapahtuvan edistystä: Mikko pysähtyi kantarellin hajuun ja kävi sitten makaamaan siihen käskystä.

Tänään oli neljäs treenisessio. Osoitin etsimään lähellä kohtaa jossa olin nähnyt kantarellin. Kun haisteli sitä, kehuin ja komensin maahan. Sitten mentiin toiseen kohtaan jossa usein on kantarelleja ja Mikko alkoi penkoa ojanpenkkaa ja kaapi tassulla. Etsin itsekin samasta kohtaa ja kyllä, siellä sammalen seassa oli kantarellin varsi! Tämän jälkeen Mikko yritti tarjota vähän muitakin sieniä, mutta sanoin ettei ne kelpaa.

Sitten Mikko alkoi penkoa ojan pohjaa tosi innokkaasti, oikein tassuilla kaivoi heiniä ja sammalta pois, ja nosti sieltä - NIIN YLPEÄNÄ! - vanhan mutaisen ja litimärän sukan, jossa oli reikä josta kasvoi läpi metsämansikkaa. Sukan sisällä oli juuri- ja multapaakku. Siis vähintään viimekesänä hukattu sukka.

Harjoitukset jatkukoon...